Starobné dôchodky v budúcom roku stúpnu o 11,20 eura

06.11.2012 Bratislava

Bratislava 6. novembra (TASR) - Budúci rok je prvým rokom zvyšovania dôchodkov o pevnú sumu. Každý jeden dôchodok sa tak už nebude valorizovať o percento, ale dávky stúpnu o pevne stanovenú sumu pre jednotlivé typy dôchodkov, a to od 1,90 eura do 11,50 eura. Informuje o tom Sociálna poisťovňa (SP).

Stanovenie zvýšenia závisí od medziročného rastu spotrebiteľských cien a priemernej mzdy v hospodárstve SR za prvý polrok toho roka, ktorý predchádza roku zvyšovania dávok. Z takto zisteného percenta sa vypočíta zvýšenie podľa priemernej sumy jednotlivých dôchodkov a o túto sumu sa zvýšia všetky dôchodky.

Od budúceho roka tak stúpne starobný dôchodok o 11,20 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 3,50 eura), predčasný starobný dôchodok o 11,50 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 4,10 eura), či invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % o 10,10 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 3,60 eura).

Ďalej invalidný dôchodok priznaný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % stúpne o 5,90 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 2,40 eura) a sirotský dôchodok o 3,90 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 1,90 eura). Vdovský dôchodok a vdovecký dôchodok porastie o 7,30 eura (vyplácaný v sume jednej polovice o 3,20 eura).

SP upozorňuje, že dôchodky sa zvýšia automaticky, bez žiadosti klienta, pričom v zvýšenej sume budú vyplatené po prvý raz vo výplatnom termíne za mesiac január. "Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodkovej dávky od 1. januára do posledného dňa pred výplatným termínom za mesiac január. O vykonanom zvýšení dostanú poberatelia písomné rozhodnutie v priebehu januára," dodáva poisťovňa.
 

Vyberte región